HTML

A világ gazda(g)sága

Mikor lesz vége, hogyan és hol kezdődött, friss információk érthetően a pénzügyi válságról.

Friss topikok

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap elnöke minap annak az aggodalmának adott hangot, miszerint a az egyes országok egyenlőtlen és kiszámìthatatlan gazdasági viselkedése egy új korszak kezdetét jelentheti a világgazdaság tekintetében. 

Az érintett országok gyakorlatilag 3 csoportba oszthatóak Lagarde szerint:

1. A fejlődő országok növekvő piacai: közös jellemzőjük a gyors növekedés volt, a fejlettebb országok egyre alacsonyabb kamatlábainak köszönhetően növekvő adósságállomány a közeljövőben komoly gondok forrása lehet. A Lagarde által nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt 5 évben a fejlődő piacokon a hitelkihelyezések mennyisége mintegy 50%-kal emelkedett. Csak az elmúlt egy évben ez az arányszám 13% volt Latin-Amerikában és 11% Ázsiában.

2. Lagarde ebbe a csoportba sorolja az ún. "evickélő" országokat, mint az Egyesült Államok, Svájc és Svédország. Az Egyesült Államokra vonatkozóan Lagarde kritizálta az államadósság csökkentésére vonatkozó rövidtávú terveket, túl gyorsnak és a polgárokra nézve túl veszélyesnek titulálva azokat főleg ilyen bizonytalan időkben, amikor a munkanélküliség is példátlan méreteket öltött. Idén a GDP-hez viszonyìtott államdósság az Egyesült Államokban 108% körüli lesz, amelynek csökkentése komoly feladat elé állótja majd úgy a kormányt, mint az amerikai népet.

3. A "regenerálódó" országok, tehát Japán és az eurozóna. Európára vonatkozóan Lagarde elsődlegesnek a bankrendszerek helyretételét tekinti, akár egyes bankok bezárása által is. Japán helyzetét pedig abszolút kritikusnak és tarthatatlannak nevezi az IMF elnöknője, ahol az adósságállomány az aktuális GDP 245%-a immár. 

lagarde

Címkék: IMF Nemzetközi Valutaalap Egyesült Államok Christine Lagarde

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilaggazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr425218395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása