HTML

A világ gazda(g)sága

Mikor lesz vége, hogyan és hol kezdődött, friss információk érthetően a pénzügyi válságról.

Friss topikok

Öregek. Idősek. Vének. Nyugdíjasok. Szumma szummárum, a 65 fölöttiekről beszélünk, akik tiszteletre méltó nagyszülők helyett mára a nyugdíjrendszer mumusaivá váltak, költség az országnak, súlyos elem a költségvetésben. Ha elgondolkodunk azon, milyen is lesz az életünk, amikor elérjünk a kritikus, nyugdíba menős korhatárt (már ha túléljük a hetvenvalahány éves korig "húzott igát"),  megéri kitekintést tenni, hogy is élnek más országokban az idősek. Segítsünkre lesz a HelpAge International által elkészített Global Age Watch Index, amely a Föld 195 országára vonatkozóan elemzi az idősek helyzetét gazdasági, egészségügyi, foglalkoztatási és az őket körülvevő környezet általános támogatókészségének - képességének szempontjából. 

A 2013-as elemzés az első ennyire átfogó, komplex és az egész világra kiterjedő áttekintés az idősek helyzetéről.  

Az egyszerűség kedvéért ezúttal néhány adat Magyarországról: gazdasági szempontból hazánk a 19. helyen végzett, ez az adat akár meglepően pozitívnak is tűnhet a mai hazai helyzet ismeretében, a statisztika azonban csalóka is lehet, már amennyiben a referenciaérték a lakosság többi részének a gazdasági helyzete. Az elemzés szerint Magyarországon a 60 év fölöttiek szegénységi rátája 1,7%, vagyis 100-ból mindössze 1,7 60 év fölötti rendelkezik kevesebb, mint feleannyi jövedelemmel, mint az országos átlag az aktív keresők tekintetében. A relatív "welfare" 81,1 százalékos, amely szintén igen magas értéknek számít egészen addig, amíg nem tudjuk hogy az arányszám azt mutatja, mekkora  a nyugdíjasok jövedelme/költése a teljes lakosság költéséhez képest. 

A magyar nyugdíjasok egészségügyi állapotát tekintve a világon az 59. helyen állnak, foglalkoztatottság és végzettség terén pedig a 39. helyet érdemeltük ki. A környezet sem túl kedvező az idősek támogatása terén: itt a 65. helyet kapta hazánk. 

Magyarországon a 60 év fölöttiek aránya is igen magas, a teljes populációhoz mérten 23,4% (2,4 millió fő), 195 ország közül a 17. legidősebb vagyunk. A 60 fölöttiek arányát a teljes lakossághoz képest 2050-re 32,%-ra becsülik.  A 80 év fölöttiek aránya ma 4,2 százalék, 2050-re pedig 7% az előrejelzés. 

(Az elemzés néhány ponton számunkra nehezen volt értelmezhető, 2012-es nyugdíjminimumként például 22.800 Ft-ot jelöl, ez pedig nehezen lehet a teljes lakosság átlagos költésének 81,1 százaléka...)  

A helyzet mindenesetre egyre fokozódik, nemcsak nálunk: míg 2012-ben a Föld lakosságának 11%-a (809 millióan) volt 60 év fölött, ez az arányszám 2030-ra eléri a 16%-ot, 2050-re pedig az előrejelzések szerint a 22%-ot, vagyis ekkorra több, mint 2 milliárd idős ember lesz a világon. Én is köztük leszek. Remélem. Addig is szeretgessük meg idősödő családtagjainkat, megérdemlik. 

thormahelen anziani

 

Címkék: nyugdíjasok nyugdíjrendszer

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilaggazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr525660398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2013.11.28. 00:22:59

No de ezzel most mit akartál mondani, kedves cikkíró? A - amúgy főleg a fejlett országok társadalmára jellemző ez a dolog, a fejletlen országokban igazából csak mutatóban van 60 év feletti, mert nem is nagyon érik meg ezt a kort - társadalom elöregedése már a hetvenes évek legvégén is előrejelzett dolog volt, ekkor kezdtek ugyanis ugye drasztikusan csökkenni a gyerekszületések nyugaton.

A jaj-ki-termeli-ki-a-nyugdíjakat sem lesz akkora probléma, mert ez a hatalmas rakás öregember (velem együtt is majdan) nem él ám örökké, és ugyanilyen tömegesen fognak majd - szintén velem együtt - meghalni is, a kevés maradt fiatalra háruló terhet egyből enyhítve.

Többek közt a "fogyó népességű" országoknál a fogyást ez is elősegíti, hogy jóval több idős ember van már mint fiatal, és ők is koruk előrehaladtával egyre nagyobb mértékben fogynak.

Majd idővel szépen beáll megint egy egyensúly, sőt, a kevés gyerekszületésnek köszönhetően talán csökken is valamennyire a világ népessége, és nem kell végre attól fosni, hogy túlnépesedünk meg nem lesz kaja meg munkanélküliség meg mittomén.

Void Bunkoid 2013.11.28. 00:28:13

@Void Bunkoid: Tehát - lehet speciel hülyének nézni is engem érte, de - nem most születik kevés gyerek nyugaton, hanem a második világháború utáni rettenet gazdasági-életszínvonalbeli-egészségügyi kilövés következtében a baby boomerek illetve X generációs gyerekek lettek TÚL SOKAN.

Hiába példálóznak hogy bezzeg száz éve nyolc gyereket szültek az asszonyok, száz éve a nyolc gyerekből talán kettő vagy három ha megérte a felnőttkort, és abból is jó esetben egy a hatvanéves kort, tehát abszolútértékben egyáltalán nem volt az emberiségnek több kedve szaporodni, mint most. Csak most már látják a népek, hogy nem kell öt gyereket szülni, mert erős eséllyel mind az öt megéri a felnőttkort, viszont addig meg lehet, hogy nem lesznek képesek annyit felnevelni. A baby boomerek/X-ek esetén még sok szülő ezzel nem számolt, és szülték a kölköket számolatlanul (na meg akkor még kevés inaktív lévén volt bőven tartalék gyereknevelésre), akikből tessék, most rengetegen vannak, PONT annyian, mint amennyien gyerekek is voltak, és most már megint inaktívak és támogatásra szorulnak.

nyuggernyúzó 2013.11.28. 01:09:40

Már a cím is baromság. Lófaszt öregszik meg mindenki. Sokan meghalnak jóval korábban.
Mo-n a nyugger jobban él, mint az aktívak vagy a gyerekek.
Ki fogja ezt a rakás öreget eltartani? Kolompárék?

bambanő (törölt) 2013.11.28. 02:15:34

a magyar nyugdijas valoban jol el a magyar aktivakhoz kepest
es amig sokan vannak, addig valasztasokat dontenek el, minden politikai oldal oket es a romakat akarja megvenni kilora

@Void Bunkoid: " mert erős
eséllyel mind az öt megéri a felnőttkort,
viszont addig meg lehet, hogy nem lesznek
képesek annyit felnevelni. "

megis mind az ot gyerek felno
mert ma ha nem a szulo, akkor az allam felneveli
hogy a korulmenyek es az eredmeny milyen, az mas kerdes
ma mar az is szereny gyerekkornak szamit, amiben nincs szamitogep, iphone, kulon zongoraorak es anyanyelvi angoltanar...
pedig sokan ezek nelkul is felnottek regen

ma a tarsadalom sokkal nagyobb anyagi raforditast var el a szuloktol, meg ok is maguktol (kulonorak, nyaralasok, maganiskola, legujabb kutyuk a gyereknek is)

a vilag nepessege valoban beall majd, csak eppen ugy, hogy a a fejlett orszagok nepessege lecsokken, de a fejlodoke meg par evtizedig no, amig ra nem allnak ok is a kisebb szulesszamra

aztan az eloregedett nyugatot elarasztjak a fekete afrikaiak, szomaliaiak, pakisztaniak

beall az egyensuly, de az mar egy masik vilag lesz, mas szabalyokkal, kulturaval

a tulnepesedestol valoban nem kell komolyan tartani

bambanő (törölt) 2013.11.28. 02:46:45

az oregek nyugdijat meg majd ok maguk megtermelik
a feloszto-kirovo rendszer par evtizedig volt tarthato, amig a baby-boom genaracio termelt, ahogy ok eloregednek ez nem marad fenntarthato

az oregek anyagi ellatasara 3 logikus lehetoseg van:
1. a megtakaritasaik fedezzek a nyugdijukat
2. a kesoi oregkorig folytatott munka, magyarul ne vagy csak keson vonuljanak nyugdijba
3. vegul pedig az a megoldas, ami az altalanos nyugdijellatas elterjedese elott volt: a gyerekek tartsak el a szuloket, ahogy az tradicionalis tarsadalmakban is szokas, ahol nincs nyugdijrendszer

2013.11.28. 06:19:25

@bambanő: A gyerekek igy is eltartják a szülőket, hiszen adót fizetnek, nem? Ha azt akarja az állam hogy a gyerekek még ennél is többet költsenek az idős szüleikre, akkor az államnak is több pénzt kellene hagyni a zsebükben.

Az 1-2. ponttal egyetértek,és vannak nyugati országok, ahol már most is ez van, pont a babyboomer probléma miatt. Nagyon kevés nyugdij az államtól, a többi vagy megtakaritás vagy nyugdij csomag ami a fizetés része, 67 eves nyugdijkorhatár fokozatos bevezetése mindkét nemnél a Gen X-től. Babyboomerek nyerték ezt is... :)

na4 2013.11.28. 06:49:47

Az állami nyugdíjakat törölni kell, a nyugdíját mindenkinek magának kell ôsszegyüjtenie. És akkor nincs ez az áldatlan helyzet, hogy egyik generáció a másik nyakán él. Sokkal igazságosabb is.

aranea 2013.11.28. 07:32:04

A nyugdíjkorhatár emelésével csupán annyi a gond, hogy már a 40-es 50-es vége felé annyi baja kezd a stressz és hajtás miatt lenni az embereknek, h 67 éves korukra már alig húzzák magukat (főleg egy kültéri fizikai munkát végzőnél).
A másik gond, hogy még a fiatalnak sincs munkahely, ha kitoljuk a nyugdíjkorhatárt, akkor 40 évesen is pályakezdő munkanélküliek lesznek a suliból kilépők.
Gyűjtögetni meg - komolyan mondom - MIBŐL????!!! A legtöbb embernek (mutyizókat és mázlisokat kivéve) a hó végén erősen számolgatnia kell, hogy mire mennyit költ. Már ha egyáltalán marad költenivaló...
Ugyan emiatt baromság a "gyerek tartsa el a szüleit" maszlag.
Röviden összefoglalva: az akkori állam intézkedései (pl. Ratkó) hozták létre azt az embertömeget, amiből évtizedeken át hasznot húztak, úgyhogy a mostani államnak, mint JOGUTÓDNAK kötelessége ugyanezt a - mára már amortizálódott - embertömeget elhelyezni. Persze a vezetők "Age of Empire" játékában kézzel-lábbal igyekeznek a késleltetve jelentkező költségeket továbbhárítani a jelenleg aktív rétegre, ahelyett, hogy a saját és sleppjük kiadásaiból faragnának le.

Ez a Nevem 2013.11.28. 08:02:28

@nyuggernyúzó: Tuja a" nyuggerek" már ledolgoztak 40-50 évet és siránkozás nélkül felnevelték a gyerekeiket. És ÖN? A nyugdíjukat pedig igencsak a fogukhoz kell verniük, hogy megtudjanak élni.Miért gondolja, hogy az Ő életük könnyebb , vagy könnyebb volt mint az Öné.

jogalany 2013.11.28. 08:05:37

Döbbenetes hozzá állás némelyek részéről.
Arra nem gondolnak, hogy ha megérik, és ki ne szeretné, egyszer Ők is lesznek öregek és ami ezzel jár a betegségek, a kiszolgáltatott ság, stb.
A mai világban a dolgozó tömegek nem keresnek annyit, hogy eltartsák a szülőket, ezért annyit tehetnek, mint én, hogy magukhoz veszik és a minden napok szeretettségében járulnak hozzá, hogy valami keveset vissza kaphassanak abból amit mi a gyermekeik tőlük kaptunk.
Társadalmi szinten az lehetne megoldás, az öröklés eltörlése, és a vagyonra az állam tartási szerződést köthetne, ezzel anyagilag is megtámogatva az idősek nyugodt napjait.
Ez még összhatásában azt is biztosíthatná, hogy az érdem nélküli anyagi társadalmi különbségeket lecsökkentse.

jogalany 2013.11.28. 08:07:56

@na4:
Hát legyen neked így, és az elinflált megtakarításaidkor ne hivatkozz, hogy nem így gondoltam. Fogalmad sincs mi közeledik, és az ilyen hozzá állás magányosság tesz majd.

BigPi 2013.11.28. 08:35:24

Van pár tévhit.
Ha valaki, csak saját megtakarítással szeretné megoldani a nyugdíját, akkor legalább a nettó fizetésének a 25%kát tegye félre. Továbbá gondoskodjon annak érték állóságáról is.
Sokan elfelejtik, hogy nyugdíj után, akár 20.-30. évet is elélhetnek.

2. A mai mértékben befizetett nyugdíj hozzájárulás megtakarításként legfeljebb 4.-5. évig lenne elegendő.

Alapvetően nem a sok vagy kevés gyerek kérdés a lényeges, hanem szolgáltatást igénybe vevők száma a befizetőkhöz.
Mivel a jelenlegi rendszer biztosítás alapú, így annak reflexei működnek.
Magyarán egy kockázati közösséget alkotunk nem, pedig egy takarékszövetkezetet.
Mint minden ilyen közösség akkor működik jól, ha sok a befizető, de kevés az igénylő.
Jól látható, hogy befizető oldal nem terhelhető tovább, így marad az igénylők számának csökkentése és azok számára történő kifizetések csökkentése.

Huncutkukac (törölt) 2013.11.28. 08:42:50

"A helyzet...fokozódik, míg 2012-ben a Föld lakosságának 11%-a (809 millióan) volt 60 év fölött, ez az arányszám 2030-ra eléri a 16%-ot, 2050-re pedig az előrejelzések szerint a 22%-ot, vagyis ekkorra több, mint 2 milliárd idős ember lesz a világon. Én is köztük leszek. Remélem. Addig is szeretgessük meg idősödő családtagjainkat, megérdemlik..."

Elárulom Neked.
Nem leszel köztük.

Ennek oka pedig a magyar egészségügy, a társadalmi berendezkedés, a világ geopolitikai helyzete (pld. Izrael-Irán konfliktus), a környezetszennyezés, a - iható - víz hiánya, et cetera, et cetera.

És akkor még nem is említettem azokat az összeesküvés elméleteket, amelyek szerint már készül a vírus - Ebola, Marburg, AIDS, SARS, hepatitis, madárinfluenza - amely eliminálja reményedet arra nézve, hogy Te megéred a 60. évedet.

Azaz húzzál bele, élj a mának - carpe diem - amíg teheted!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2013.11.28. 08:44:41

csak az elcsalt áfából kijönne egymilliónál több nyugdíjas havi százezre

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2013.11.28. 08:49:54

és mi van akkor, ha nagyon is normális, hogy a népesség
egynegyede gyerek, egynegyede fiatal felnőtt,
egynegyede középkorú, egynegyede idős legyen

Tigers 2013.11.28. 11:08:05

@Huncutkukac: Haha, kosz:-))) Ja gondolkodtam is h lehet h nem is az elet hossza ami szamit, csak a minosege, szoval talan nem szeretnek nyugdijas lenni, legalabbis nem Magyarorszagon (nem is ott vagyok...).
Aki azt tanacsolja, h gyujtsenek az oregsegre, ez eddig ok, sajnos igaz, maskulonben felkopik az all. Csak eppen ok is egesz eletukben fizettek nyugdijjarulekot, meg mi is ma, csak eppen abbol stadionok epulnek.
süti beállítások módosítása