HTML

A világ gazda(g)sága

Mikor lesz vége, hogyan és hol kezdődött, friss információk érthetően a pénzügyi válságról.

Friss topikok

Fiscal Compact, vagyis a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) stabilitásról és növekedésről (Sic!) szóló Egyezménye, amely 2013. március 1-gyel lépett életbe (hazánkra az egyezményben foglaltak nem jelentenek egyelőre kötelezettséget, egészen addig, amìg be nem lépünk az eurozónába), gyakorlatilag az egyes EU országok költségvetési politikájának szabályozásáról szól, miszerint a ratifikáló országoknak egyensúlyban lévő vagy pozitìv mérleget kellene felmutatniuk.  

Az egyezmény részét képezi még a strukturális hiányra vonatkozó középtávú célkitűzések szabályozása, amelynek mértéke a GDP 0,5%-a lehet. Ettől való jelentős eltérés esetén azonnali korrekciós mechanizmusokat és konkrét intézkedéseket kell beindìtania a "vétkes" orszàgnak. Hogy ezek a mechanizmusok miből állnak, hát azt természetesen nem az ország egyénileg dönti el, kötelezve vannak viszont azok szigorú törvénybe foglalására. 

Ezenfelül: a Stabilitási Egyezmény értelmében ha egy tagállamban a hiány átlépte a 3 százalékos hiányküszöböt, az államadósságot évente legalább az aktuális adósságszint és a 60 százalékos államadósság-küszöb közötti különbség egyhuszad részével kell csökkenteni. Lassuk a magyar példát 2011 év végi adatokkal:

Államadósság / GDP: 79,7 %

Különbség a maastrichti követelményekhez képest: 19,7 %

Kötelezettség az államadósság csökkentésére évente: 0,954 %, számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy valahonnan az államkasszába kellene varázsolni évi plusz kb. 214 milliárd forintot.  

A magyar valóság és az európai követelményeknek való megfelelés lehetősége elég távolinak tűnik, a magyarok sorsa pedig korántsem rózsásnak. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy néhány eurozónás államban az államadósság / GDP arány 100%-nál is magasabb, képzeljük csak el, ezekben az országokban hogyan tudnak majd  olyan költségvetési eredményeket produkálni, amelyek még a gazdaság fellendülés esetén is ritkaságszámba mennek... Hát még manapság, a recesszió közepén.

 

Március első napjaiban, amìg mindenki a tavaszt várta (ami azóta sem érkezett meg), a német Bundesrat elutasìtotta a a Fiscal Compactra vonatkozó, a kormánya által beterjesztett törvényjavaslatot.

Itt tartunk... 

Címkék: válság államadósság EU GDP Hofi fiscal compact GMU

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilaggazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr325215013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tigers 2013.04.12. 12:25:05

Csak osszehasonlitasi alapkent....: Ciprus most 23 Mrd-nyi gonddal kuzd.... Ennek majdnem tizszereset kellene - elvileg - a magyar allamkasszaba tenni, evente....

is 2013.04.25. 00:04:38

@Tigers: khm. az a 23 milliárd az euro. a 214 milliárd, az meg magyar forint. fuss neki még egyszer az összehasonlításnak.

Tigers 2013.04.25. 12:13:55

@is: yes igaz, ez az ajánlott komment ára:-) 700 millió euróban a 214 mrd. Ezt évente honnan sikerülne előteremteni..? CSAK erre.
süti beállítások módosítása