HTML

A világ gazda(g)sága

Mikor lesz vége, hogyan és hol kezdődött, friss információk érthetően a pénzügyi válságról.

Friss topikok

29.
április

2016, Kìna

Tigers  |  13 komment

cinaTerülete akkora, mint Európáé. A világon minden 5. ember kìnai.... Észrevettétek már? 

A kapitalizmuson alapuló gazdasági reform 1978-as bevezetése óta mára a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságává vàlt, 2008-tól a legnagyobb exportőr, 2010 óta pedig az importban is az első.

A legtöbb hadiszakértő egyetért abban, hogy Kìna katonai szuperhatalom (1964-ben már saját fejlesztésű nukleáris fegyverrel rendelkezett), bár már a múltban is volt mivel dicsekednie ezen a téren: egészen a második világháború végéig Kìnáé volt a világ legnagyobb hadserege is, a fegyverkezésre szánt éves büdzsé az Egyesült Államok után a legmagasabb és évi 10%-os növekedést mutat. 

A GDP tekintetében Kìna az Egyesült Államok után második helyen áll (bár az egy főre jutó GDP tekintetében jóval rosszabb az arány). A siker legfőképpen a gyakorlatilag végtelen mennyiségben és olcsón rendelkezésre álló munkaerőben rejlik.  

A városokban a munkanélküliségi ráta 4% körül van, mìg az országos mérőszám sem haladja meg a 10%-ot.

A kìnai törvények szerint 2008 óta a hivatalos munkaidő az addigi heti 48 óráról a megszokott 40 órára csökkent, a valóságban azonban kevesen dolgoznak napi 12-14 óránál kevesebbet (heti 60-70 óra). egy ember produktuma tehát átlagosan 50%-kal több, mit az átlag európai szint, ráadásul annak kb. egytizedébe (gyakran még ennél is jóval kevesebb-be kerül. Nem csoda, hogy multinacionális cégek legtöbbször Kìnàba teszik át gyártási részlegüket és itt még egy nagyon fontos dolgot kell kiemelnünk.

Európában a környezetvédelmi előìrásoknak való megfelelés valamint a hulladékfeldolgozás költségei  az egeket ostromolják, egy 2 főt foglalkoztató kereskedelmi iroda éves költsége a különféle biztonsági előìrásoknak való megfelelés érdekében  2500-3000 euró (havi 90000 forint). Képzeljük ezt egy 2000 fős textilgyár esetében. Hát ezek a költségek Kìnában nincsenek. A veszélyes hulladék az utcán hever és gyerekek játszanak mellette. 

Nem csoda a rohamos gazdasági növekedés. A vidékről érkező munkások (köztük rengeteg kiskorú) még inkább ki vannak téve a városi rabszolgasorsnak és a 16-18 órás munkanapoknak. Kìmélet nincs, szünnap nincs.

Az elmúlt évtizedekben tömegekben indult meg a kìnaiak külfoldre vándorlása is, Nyugat-Európában elsősorban éttermeket és bárokat vásároltak meg, ők azok, akik a hitelektől megroggyant tulajdonosok elé lépnek a készpénzzel megtömött aktatáskával, fizetnek és onnantól kezdve dolgoznak. Vagy ahogy sokan suttogják, pénzt mosnak. 

Kìnában a hivatalos adatok szerint 317 dollármilliárdos él (a világon összesen 1453), ezenkìvül több, mint egymillió kìnai rendelkezik 10 millió yuant (vagyis 1,3 millió eurot) meghaladó magánvagyonnal. Gyakorlatilag 1300 lakosra jut egy milliomos. 

Cikkünk apropója a nemrég publikált OECD tanulmány a kìnai gazdaságról, amely szerint 2016-ra Kìna a világ legnagyobb gazdaságává növi ki magát, 2013-ra 8,5%-os, 2014-re pedig 8,9%-os gazdasági növekedést prognosztizálva.

Címkék: OECD Kìna dollármilliárdos

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilaggazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr895252488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.05.01. 06:08:01

Csak a PPP-s GDP alapján!!!
Katonai koltsegvetese meg 1-2 evtizedig alacsonyabb lesz, mint az USA-e, es meg akkor is katonai képességekben messze elmarad, mert a nem nyilvanos technologiak, es foleg ezek hasznalataval kapcsolatos tudasban messze elmarad.
A vilagnak legalabb 2030-ig nem kell aggodnia, hogy a kinaiak fogjak megmondani mihez kell alkamazkodni.
Ha rakenyszeitik az o szabalyaikat ránk, annak sokkal kevesbe fogunk orulni, mint az amerikai/EU szabalyoknak.

rágógumó 2013.05.01. 07:13:55

Hacsak addigra el nem pusztul a lakosságuk fele a szmogba, a föld megmérgezésébe és a különféle, fincsi rákkeltő anyagok tengerbe és édesvízbe pumpálásának következtében... persze akinek ennyire tetszik Kína az nyugodtan költözzön oda.

hot-spot (törölt) 2013.05.01. 07:18:16

Ezért a 60%-s munkanélküliség az egész kurva EU-ban.

JohnHenry 2013.05.01. 08:34:01

látom a kommentekből, hogy sokakban él még az európai felsőbbrendűségi feeling :/ sebaj, majd rájöttök...

Ádám Tóth 2013.05.01. 08:53:20

@JohnHenry: Miért is? Szép dolog a GDP, csak az a hiba, hogy ennek előnyeit kb a lakosság 10%-a élvezi. A többi egy borsodi falu szintjén vegetál.

bandras 2013.05.01. 09:18:47

Nagyon nem szabadna szerintem vám nélkül beengedni a kínai termékeket, mert ez nem tisztességes verseny. Úgy nem lehet versenyezni, hogy csak az egyik fél tartja be a szabályokat.
Be kellene vezetni akkora vámot, hogy megérje hazahozni Európába a termelést. Ez segítene a Kelet- és Dél-Európai országok munkanélküliségi problémáin. Igaz, hogy ez okozna drágulást, valamivel többe kerülne az Iphone meg az Adidas cípő, de melyik cél a fontosabb?

Tigers 2013.05.01. 09:47:49

@bandras: mi nem tisztesseges verseny...???? talan UFO-k ok..? a valsag drasztikus valtozasokat kenyszerit rank nemcsak a sporoljunk - nem sporoljunk kerdesben, hanem a szokasok valtoznak meg. a minoseg egyre kevesbe szamit ha magas arral parosul. Ok az uj igényekre valaszolnak. Europa meg nagyon elkenyelmesedett es nehezen fogja (ill mar igy van) kovetni az uj tendenciat. Nincs tobb luxus, melo van es nem napi 8, hanem napi legalabb 12 ora, ebedszunet es 5 kaveszunet nelkul.

bandras 2013.05.01. 10:27:34

@Tigers: Nem csak a munkajogi különbségekre értettem a nem tisztességes versenyt. Hanem amíg Európában szigorúan be kell tartani minden környezetvédelmi előírást, addig Kínában minden következmény nélkül ki lehet önteni a vegyszereket, lehet bányászni ritkaföldfémeket olcsó de nagy mértékben szennyező eljárásokkal.
Az állam által agyontámogatott cégeik tönkreteszik a szabadpiaci versenytársaikat (lásd napelemgyártók).
És igen a munkabérköltségek: Egy Iphone 4 árának 1,1 százaléka az összeszerelési költség. Az összeszerelő üzemben keresnek kb. 30-40ezer forintnyi jüant a dolgozók. Ha ugyanezt Kelet-Európában gyártanák akkor lenne 150ezer Forint a dolgozó fizetése, de mondjuk hogy csak fele annyit termel (nem napi 13-14 órát dolgozik csak 8-at és van esetleg szabadnapja is) ezzel 10-12%-al nőne a termék ára.
Én jobban szeretnék olyan világot ahol 15-20% helyett 3-4% a munkanélküliség, cserébe 150ezer helyett 180 vagy 200ezer az iphone, 10ezer helyett 15-20ezer az Adidas cipő.

Tigers 2013.05.01. 11:59:47

@bandras: De vegulis errol szol a verseny, a szabad piac. A termek minoseget illetoen az egyetlen kulonbseg a Benetton es a kinai piac kozott az, hogy Benetton rengeteget kolt a marketingre. Ha az Adidas cipo 10 helyett 20 ezerbe kerul, akkor kevesebbet fog eladni, tehat a vegso elszamolaskor max. ugyanott tart... Mindenki kivalsztja a sajat maga celcsoportjat, a kinai minoseget pl regen az alsobb eteg volt kenytelen vasarolni, mara mar az orszag fele esett olyan szintre, hogy csak kinai piacon tud kolteni. A kinaiak celcsoportja egyre no. Marketinges szemmel nezve jo celcsoportot valasztottak es elorelatoan, akarmennyire is csunyan hangzik... Ez a tendencia. Felsobb szinten egyanez ervenyes, az a ceg, aki eddig Kelet-Europaba tette at a gyartast (hogy legalabb kozel legyen), oszt-szoroz es most mar megeri Kinaig, Indaig menni.

bandras 2013.05.01. 12:29:29

@Tigers:
Az nem verseny amikor a másik félnek nem kell ugyanazokat a szabályokat betartani. Illetve verseny, de akkor az államok azon fognak versenyezni, hogy hol lehet lazább munkajogi, munkavédelmi, környezetvédelmi előírásokat alkalmazni, hogy odacsábítsák a termelést.
Védővámokat kellene bevezetni, és akkor hazahoznák a termelést, sőt akár kínai tulajdonú cégek is ideköltöztetnék az amúgy is európai piacra termelő egységeiket.
Nyilván erre lenne előbb utóbb válasz és Kínai is bevezetne vámokat európai termékekkel szemben, ami rövid távon gondot okozna jópár vállalatnak (ha jól tudom az Audik felét kínaiak veszik meg), de hosszú távon jobban járna Európa.

Tigers 2013.05.01. 16:24:00

@bandras: Bezzeg amikor Magyarorszagra jon a termeles, az jo ugye...? Mas nyugati orszagok torvenyeihez es eloirasaihoz kepest mi is Kina vagyunk.
Amit ajanlasz megoldaskent, az a piacvedelem, a hazai vedelme es ennek kovetkezteben a külfoldi aru/ember/vallalkozas hatraltatasa a szabad piaci versenyben stb. amiert Orbant nagyon tamadjak mondvan serti az alapveto emberi jogokat. Ez lenne a megoldas?

bandras 2013.05.01. 18:57:50

@Tigers:
Orbán az EU-n belül akar versenyt korlátozni. Ez természetesen nem támogatható, mivel azzal hogy beléptünk az EU-ba elfogadtuk a szabad piac elvét. De az EU védheti a piacát Kínával szemben. Tudtommal Kínával nincs szabadkereskedelmi megállapodás.

Egyébként az EU-n belül is meg lehet oldani a hazai piac védelmét az állami beszerzések szintjén. Pl. Franciaországban az állami szervek valahogy úgy intézik az autóbeszerzéseket, hogy francia autók feleljenek meg a feltételeknek, Németországban a németek, Lengyelországban EU-s közlekedésfejlesztési pénzekből lengyel gyártású buszokat vettek. Mi Mercedeseket veszünk mikor több buszgyárunk is van megrendelés nélkül ebből az egyik udvarán áll közel 200 kész busz. Ilyen dolgokkal kellene támogatni a hazai ipart nem szabálytalan különadókkal szopatni a nyugat-európai cégeket amit majd úgyis visszaperelnek.
süti beállítások módosítása